20 oktober 2020

Jag blir utvald till Sveriges kommuners och regioners kulturkonferens (SKR) konstnär 2020 med mina coronavirusbroderier i en utsatt kultursektor under pandemin.

”Våren 2020 drar en pandemi över världen. Den både skrämmer och fascinerar mig. Tänk att något så litet som ett virus, inte ens synbart för blotta ögat, så snabbt kan orsaka död, arbetslöshet, finansiell kris och förändra vårt sätt att närma oss varandra. Viruset blir snabbt en symbol för hotet mot vårt samhällssystem.
Jag nyhetsknarkar covid-19 och överallt syns det nya viruset på bild i en mängd varianter, nästan obegripligt olika varandra och samtidigt lockande vackra. De liknar blommor eller lysande planeter i ett mörkt universum. I takt med att smittotalen rusar i höjden världen över, bestämmer jag mig för att med broderi avbilda en mängd av de mikroskopbilder som jag hittar av viruset på nätet. Det hela utvecklar sig bokstavligen till en broderiterapi. Jag ställer mig också frågan: är det moraliskt riktigt att göra något vackert av ett virus som dödar? Men mina broderier är bara tolkningar.  Efter några månaders broderande har jag gjort virusen till mina, erövrat dem. Det finns inget farligt i mina stygn, bara omsorg.”


18 april 2020

I mars och april uppmärksammas mitt projekt med broderade coronavirus. Intervjuer finns att läsa i DN och går att titta på här i Nyhetsmorgon på TV4.


02 oktober 2019

Jag deltar i klimatantologin Vad håller ni på med som utkommer på En bok för alla. Författare, tecknare och poeter deltar med bidrag i denna bok som är en röst för unga, ett hopp om en framtid. Läs mer här.


15 januari 2019

Ett av mina broderier blir frimärke hos Postnord i serien Slöjdkraft, en satsning på att visa nytt svenskt hantverk, broderi och virkning, i en tid då garngrafiti smyger sig in i det offentliga rummet i staden.

Andra medverkande i frimärksserien är Emma Ihl, Maria Yvell, Anneli Lindberg, Monika Aldenhag samt Karin Holmberg.


03 september 2018

Tillsammans med föreningen Mensen, forum för menstruation, har jag tagit fram ett gratis utbildningsmaterial för barn och unga som söker kunskap om mens för att kompensera undervisningsluckor i grundskolan. Boken, Mensmegafonens informationsbok om Mens, finns att beställa eller ladda ner gratis hos mensen.se och har finansieras av Jämställdhetsmyndigheten.  Länge leve folkbildningen!


20 augusti 2018

I augusti kommer boken Att skiljas med barn av barnpsykologen Malin Bergström, på Bonnier Fakta förlag. Jag bidrar med ett 40-tal illustrationer.


20 september 2017

Arbetar under september med ett utbildningsmaterial för BVC kring ämnet små barn och varannanveckasboende efter separation. Det är fint att ämnet uppmärksammas på ett nytt vis. Barnpsykolog och forskare Malin Bergström visar på nya perspektiv: varannanveckaslivet för små barn kan funka hur fint som helst! Vi försöker visa hur.


05 september 2017

Nu är boken Hallongrottan – en bok om slidsex ute. Sexualupplysare Sandra Dahlén har skrivit och jag ritat en bok om slidan, en kroppsdel som fått oförtjänt lite plats i både skolundervisning och samhälle. Läs! Leopard förlag.


20 augusti 2017

Nu släpps Mucho más, första delen i en ny serie läromedel i spanska språket hos Liber förlag, och jag har illustrerat. När jag ritar ett läromedel tycker jag att den ska innehålla elever med olika ursprung och olika sorters kroppar, där ska finnas olika familjekonstellationer och andra perspektiv som breddar normen för de bilder som syns i läromedel. Vi illustratörer kämpar på för att förnya, modernisera och bredda bilden av människan i läromedelsvärlden!


12 maj 2017

Jag deltog under Vetenskapsfestivalen i Göteborg (13 – 14 maj) under rubriken Det kan alltid bli värre i ett scensamtal om pessimismens framfart med samtalspartners Henrik Ekengren Oscarsson (Prof, Statsvetenskap) och Ida Hallgren (Psykolog, doktorand, Filosofi, lingvistik och vetenskapsteori).


26 oktober 2016

Vinner GULD i seriebokskategorin i tävlingen Kolla!  för min bok Det kan alltid bli värre. Juryns motivering: ”Ett samlat grepp om den superneurotiska samtidsmänniskan. Tecknaren uttrycker sig väl i många tekniker, från foto till kollapsat broderi. Träffsäkert och roligt för en säkerligen stor, och behövande, målgrupp.”  Kolla 2016.

Vinner även Publikens pris för Orka Torka, motståndsinspiration från Facebookgruppen Family living – the true story.


27 maj 2016

Boken Mensen, en antologi om mens i ord och bild släpps i Norge på Gyldendal förlag. Jag deltar med broderi.


18 mars 2016

Jag deltar i samtal och scenframträdanden och författarsamtal på Leipzig bokmässa med min bok Family Living, den ostädade sanningen, som översatts till tyska för Edition Moderne förlag med titeln Family living, die ungeschönte Wahrheit.

editionmoderne.ch


11 mars 2016

Statens Medieråd ger ut ett pedagogiskt material till BVC-centralerna i Sverige, vilket är ett underlag för samtal med småbarnsföräldrar och barns och föräldrars medieanvändning. Jag skapar bildkort att diskutera utifrån.

Statens Medieråd


31 december 2015

Ett nära fyra år samarbete med it-företaget Knowit avslutas. Kvar finns en seriebok som jag och manusförfattare Stefan Thungren skapat: Dom kallar oss it-konsulter.

www.knowit.se